Computerkabels

Computerkabels in alle kleuren en maten

Er zijn tegenwoordig enorm veel computerkabels te koop, welke elk weer een ander doel hebben. In dit artikel bespreken wij een aantal veel voorkomende computerkabels zodat de onderlinge verschillen duidelijk worden.

USB, de meest allround kabel

USB is waarschijnlijk de meest bekende aansluiting voor de computer. USB kan in principe voor alles gebruikt worden, zoals dataoverdracht, een internetverbinding of een connectie met de telefoon middels micro USB. Er is onderling ook weer verschil, er zijn namelijk verschillende soorten USB. Kijk daarom altijd goed welke aansluiting bij jouw apparaat past, zodat je niet met de verkeerde USB kabel zit te kijken. De volgende verschillende kabels zijn verkrijgbaar:

  • USB 2.0
  • USB 2.0 A en B
  • USB 3.0
  • Mini USB
  • Micro USB
  • USB 3.1 C

Het mooiste beeld met een HDMI kabel

Een HDMI kabel wordt gebruikt om bijvoorbeeld je computer of DVD speler aan te sluiten op een scherm. De kabel wordt gebruikt om beeld in HD te krijgen en daarnaast kan geluid ook via de HDMI kabel verstuurt worden. Een plasma of LCD scherm zijn voorzien van een aansluiting die compatibel is met deze kabel.

Snel data vervoeren met FireWire

FireWire is een kabel die gebruikt wordt voor een verbinding waarbij de informatie één voor één wordt doorgestuurd. Dit wordt ook wel een seriële verbinding genoemd. De nieuwste versie van FireWire is aanzienlijk sneller dan USB 2.0, maar toch weer behoorlijk langzamer dan USB 3.0. Het is belangrijk om op te letten op het aantal pinnetjes dat aan de aansluiting zit, zodat je ook kiest voor de computerkabel met hetzelfde aantal pinnetjes.

VGA, de standaard voor computerschermen

Een VGA kabel wordt bijna altijd standaard gebruikt om een computerscherm aan te sturen. Hoewel er ondertussen al alternatieven te vinden zijn blijft VGA toch beschikbaar op vrijwel alle computerschermen. Wel ziet het er naar uit dat de HDMI kabel langzaam maar zeker de taak van de VGA kabel gaat overnemen.

eSATA voor een externe verbinding middels SATA

eSATA is de externe variant van de SATA aansluiting. SATA staat voor Serial Advanced Technology Attachment en wordt gebruikt om een verbinding te maken tussen de computer en bijvoorbeeld een harde schijf. Met de verbinding kunnen gegevens verplaatst worden.

PS/2 kabels voor de muis en toetsenbord

De PS/2-interface is de ietwat ouderwetse aansluiting voor je muis en toetsenbord. De bekende groene en paarse aansluiting worden steeds vaker vervangen door de makkelijkere en snellere USB aansluiting.

DVI

Net als een VGA kabel wordt de DVI kabel gebruikt om een verbinding te maken tussen een computer en een monitor. De DVI wordt echter langzaam minder populair doordat bijvoorbeeld de HDMI kabel een beter alternatief blijkt te zijn.

Sneller dan USB 3.0: Thunderbolt

Deze verbinding is gemaakt met als doel een zo snel mogelijke verbinding mogelijk te maken. de snelheden die belooft worden zijn maar liefst 2x zo hoog dan die van USB 3.0. Thunderbolt is nog niet zo populair als USB maar wordt beschikbaar bij steeds meer laptops en computers.

DisplayPort

De DisplayPort is de grootste concurrent van de HDMI kabel, aangezien deze ook gebruikt wordt voor de overdracht van beeld en geluid. Een Thunderbolt aansluiting kan ook gebruikt worden met een mini DisplayPort kabel, maar DisplayPort is niet compatibel met een HDMI aansluiting.

Terug naar overzicht