Dataopslag

Verschillende vormen van dataopslag

Er zijn veel manieren waarop je gegevens kunt opslaan middels het gebruik van hardware. Gegevens opslaan in de cloud bespreken we hier dus niet, aangezien hier geen hardware voor aangeschaft dient te worden. Harde schijven, SSD's, USB-sticks en SD kaarten komen hier aan bod, omdat hier de meeste data kan worden opgeslagen. Om uit het enorme aanbod te kunnen kiezen, moet je weten waarvoor je de opslag wilt gebruiken. Hieronder wordt uitgelegd welke veelvoorkomende soorten dataopslag op hardware er bestaan.

De harde schijf (HDD) voor enorme dataopslag

Je ziet vaak dat een harde schijf in een computer zit. Het is ook mogelijk om een externe harde schijf te kopen. Als je een externe schijf koopt moet je erop letten dat je er een koopt met genoeg ruimte. De harde schijf maakt gebruik van klassieke magneetschijventechniek. Hierdoor is er grote opslag ruimte voor een lage prijs. Harde schijven kunnen tot wel 10 terabyte (10.000 GB) opslaan. Door de magneetschijven is het mogelijk dat je data kan verliezen door een harde tik. Harde schijven zijn daarom vooral geschikt voor apparaten die niet of nauwelijks verplaatst worden, zoals desktopcomputers.

Solid State Drive (SSD) voor supersnelle dataoverdracht

Je kunt een interne, maar ook een externe Solid State Drive kopen. Het voordeel van een SSD is dat deze zeer snel werkt. Het opstarten en gebruiken van je computer zal aanzienlijk sneller gaan. Ook de snelheid van de dataoverdracht zal merkbaar sneller zijn dan wanneer je een normale harde schijf gebruikt. In vergelijking met de standaard harde schijf is een SSD vele malen duurder. Een nadeel is dat een SSD schijf na verloop van tijd alsnog een deel van de snelheid kan verliezen, behalve als het besturingssysteem de TRIM-techniek heeft. Vaak zie je dat een SSD schijf gebruikt wordt in combinatie met een harde schijf. Als er slechts één plek beschikbaar is voor dataopslag, dan is het aan te raden om een SSD te gebruiken. Voor extra opslag kun je dan altijd nog een externe harde schijf gebruiken.

USB stick voor data op broekzakformaat

Een USB stick maakt gebruik van een flashgeheugen, waardoor het ook wel eens flash-drive genoemd wordt. Tegenwoordig zijn USB sticks al verkrijgbaar met enorme opslaghoeveelheden voor zo'n klein apparaatje. Het grote voordeel van een USB stick is dat deze gemakkelijk in de broekzak past en dus altijd meegenomen kan worden. Tegenwoordig zijn ze ook al een stuk sneller dan voorheen waardoor het erg handig is voor dataopslag.

SD kaart voor de allerkleinste devices

Een SD kaart maakt net als een USB stick gebruik van een flashgeheugen. De SD kaarten komen in drie verschillende formaten, namelijk normaal, mini en micro. Ze zijn door het kleine formaat veelal handig voor kleine apparaten zoals een telefoon of camera. De snelheid en opslagcapaciteit zijn minder dan de overige opties, maar is onmisbaar voor kleine elektronica waar geen USB aansluiting aan zit.

Terug naar overzicht