De ontwikkeling van telefonie

Er heeft veel ontwikkeling plaats gevonden in de wereld van de telefonie de afgelopen tijd. Waar er vroeger alleen gebeld kon worden via een vaste lijn, kunnen mensen nu werkelijk alles met hun mobiele telefoon. De populariteit van de mobiele telefoon is niet onlogisch, aangezien mensen vaak weg van huis zijn en dus niet te bereiken zijn op een huistelefoon. Doordat iedereen zo vaak weg is, is het constant bereikbaar zijn enorm belangrijk voor veel mensen.

De mobiele telefoon heeft de vaste telefoon echter nog lang niet overgenomen, aangezien mensen nog steeds vaste lijnen blijven afnemen. Vooral voor bedrijven is het interessant om vaste telefonie te gebruiken, aangezien dit simpelweg het makkelijkste is voor op kantoor. Door de steeds lagere kosten van mobiele abonnementen (tip: Foontje.nl voor een vergelijk voor telefoonabonnementen) is het gebruik van een vaste lijn door particulieren al enorm afgenomen en zal uiteindelijk wel helemaal verdwijnen.

Vaste telefonie

Vaste telefonie is al enorm oud en heeft grote ontwikkelingen doorgemaakt. In het begin van de telefoon moesten gebruikers een telefooncentrale bellen. Deze verbond je dan met de hand door naar het gewenste nummer. Uiteindelijk werd dit proces geautomatiseerd en werd je telefoontje door een schakelaar doorverbonden. De inbelverbinding werd verleden tijd, zodat mensen tegelijkertijd konden internetten en bellen, wat voorheen nog niet mogelijk was. Uiteindelijk is bellen via een VoIP steeds meer aan populariteit aan het winnen. VoIP (Voice over IP) zorgt ervoor dat je kunt bellen via het internet, wat eerder nooit mogelijk was.

Mobiele telefoon

De mobiele telefoon is ontwikkeld in de jaren 80, waardoor de ontwikkelingen in de wereld van telefonie eigenlijk in een soort stroomversnelling terecht kwam. De eerste mobiele telefoon was een Motorola, genaamd de DynaTAC 8000X. Deze telefoon woog bijna een kilo per stuk en had een behoorlijk prijskaartje van bijna vierduizend dollar. Vergelijk dit met de maximaal 200 gram wat de telefoons tegenwoordig wegen en de prijs is gelukkig ook een stuk minder duur.

De mobiele telefoon is langzaam steeds kleiner geworden en op een gegeven moment werd een scherm geïntroduceerd. Daarna werd het scherm steeds groter en de toetsen steeds kleiner door de introductie van de touchscreen. De mobiele telefoon groeit weer in omvang en ontwikkeld zich tot een apparaatje met alleen nog maar scherm waar werkelijk alles mee gedaan kan worden. De mobiele telefoon is echt onmisbaar geworden in de huidige samenleving.