Virusscanners

Virusscanners zijn tegenwoordig niet te missen

Een virusscanner is tegenwoordig onmisbaar op de pc of laptop. Er zijn namelijk ontzettend veel computervirussen in omloop, en deze kunnen veel schade toebrengen. Een computervirus, vaak simpelweg 'virus' genoemd is een vorm van schadelijke software. Als een computer besmet is kan dit schijfruimte en computertijd in beslag nemen. In de ergste gevallen kan een virus schade aanrichten aan de computer, bijvoorbeeld door het verwijderen of verspreiden van gegevens. Het kan zelfs voorkomen dat de gebruiker van een computer de controle over zijn computer verliest en er dus allerlei ongewenste wijzigingen worden gemaakt. Virussen kunnen op meerdere manieren verspreid worden, waarbij het versturen van een geïnfecteerde link via de e-mail nog steeds erg populair is. Ook kan een virus verspreid worden door downloads, USB-sticks, cd's en externe harde schijven.

Hoe kom ik van dat virus af?

Om virussen te bestrijden zijn er virusscanners ontwikkelt. Om jouw computer veilig te houden is het belangrijk dat je een antivirusscanner hebt. Een antivirus is een programma dat virussen kan identificeren, tegenhouden en bestaande virussen kan verwijderen. De software van een virusscanner scant door al je bestanden op zoek naar een infectie. Als het programma een virus heeft gevonden gebeuren de volgende dingen:

  • De geleden schade wordt gerepareerd.
  • Het besmette bestand wordt in quarantaine geplaatst zodat het niet verspreid kan worden.
  • Het besmette bestand wordt verwijderd, zodat het voorgoed weg is.

Er zijn tientallen bedrijven die gratis antivirus software aanbieden. Een gratis antivirus werkt doorgaans gewoon prima, maar vaak zit hier nog reclame in, waardoor het gebruik alsnog niet helemaal prettig is. Doorgaans werkt een betaalde antivirus gewoon beter dan een gratis antivirus, waardoor het toch aan te raden is om er een aan te schaffen.

Verschillende soorten antivirus

Een virusscanner komt in verschillende vormen. Zo kan het ook zijn dat iemand op zoek is naar een anti spyware. Spyware is software die informatie van je computer verzameld en weer doorstuurt. Anti spyware kan dit tegengaan om zo te voorkomen dat persoonlijke gegevens zomaar bij andere mensen terecht kunnen komen. Dan zijn er ook nog anti malware programma's, welke je beschermen tegen software die onder andere je computersystemen verstoord. Een anti malware kan je beschermen en voorkomen dat ongewenste software toegang krijgt tot je informatie en gegevens. Er zijn enorm veel verschillende soorten malware die elke weer op een eigen manier functioneren. Kies daarom bewust wat je het liefste hebt en zorg dat je computer goed beschermt blijft.

Terug naar overzicht